Hoyeswerda 2012

       Slideshow
 
 
 

Modellbauaustellung Hoyerswerda - Wystawka Modelow Wojerecy

Vydal jsem se v předjarní sobotu do Hoyerswerdy, městečka ležícího 90 km na sever od českých hranic uprostřed horní Lužice (Oberlausitz) v bývalé NDR. Návštěvníka hned na první pohled zaujmou dvojjazyčné úřední nápisy v němčině a lužické srbštině, která je podobná mixu staročeštiny a polštiny. Doufal jsem, že se mi podaří s někým v tomto jazyku "pokecat", ale bohužel, nezdařilo se. Všude byla slyšet výlučně němčina a ani moji němečtí přátelé neznali nikoho, kdo by lužickosrbštinou hovořil. Aspoň mi poradili internetové stránky s pořady v tomto jazyce.

Samotná modelářská výstava se od českých na které jsme zvyklí liší. Zatímco my upřednostňujeme soutěže, v Německu pojímají výstavy opravdu výstavně a soutěž je zcela okrajová záležitost. Důraz je kladen na možnost promluvit si s autorem modelu, položit dotaz či si jen tak poklábosit. Výstava je dělaná hlavně pro diváky. Jaký to příjemný rozdíl oproti anonymním soutěžím v Čechách! (Aspoň že u nás v Mladé Boleslavi návštěvníci naleznou pod modelem štítek se jménem autora.)

K vidění bývají vidět modely často jiného typu než u nás, "Trabi" nesmí chybět, zaujaly mě známé německé stavby z papíru, zejména obnovený kostel Frauenkirche z Drážďan. Zastoupená byla i funkční modelařina, lodě a hlavně vláčky. Atmosféra byla velmi příjemná a přátelská, jeden z pořadatelů dokonce uměl česky. Příjemně strávená sobota, návštěvu modelářských výstav u našich sousedů mohu jen doporučit.