Jak na tvorbů stromů


Vždy jsem velmi rád modeloval terén. Dalo by říci, že od prvotního odporu k podobným věcem, jsem plynule přešel k pravému opaku. V současné době mám právě modelování terénu na modelařině nejraději. Nu a první věc, která každého upoutá, je pořádný strom. K opravdovému činu jsem se rozhodl až ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že bych k jedné figuře strom potřeboval.
 

 

Již dříve jsem se totiž pokoušel si nějaký strom vyrobit. Jednak se mi prodávané stromy zdály být příliš drahé, také jsem si chtěl vyzkoušet své schopnosti. Strom jsem se pokoušel vyrobit podle osvědčeného postupu, kdy jsem si z drátu upletl a naohýbal skelet stromu. Ten jsem potom - navzdory všemu doporučovanému - pokryl vrstvou tmelu, který se používá na spárování dlaždic. A snad právě v tom jsem měl tenkrát jakousi předtuchu. Nevím, každopádně se ukázalo, že právě onen tmel, ve spojení s drátěnou kostrou, se dá i řadu měsíců po vytvrdnutí výtečně ohýbat. Naohýbal jsem si tedy strom do tvaru, jaký jsem si u dané scény představoval a přemýšlel, jak přidat větve. Vymodelovat opravdového velikána. Navíc mi bylo jasné, že strom musí být zelený, samé listí.

 

Opět mi posloužila skutečnost, že vždy nakonec ještě nalepím jednu vrstvu z toaletního papíru, papírové utěrky. Simuluji tím kůru stromu. Navíc se tím celý skelet zpevní. Aplikace je také velmi jednoduchá - stačí libovolné disperzní lepidlo (já použil Dispercoll, známější Herkules se však chová stejně) silně naředit ve vodě a tímto bílým "mlékem" pak postupně nalepovat jednotlivé papírky, pláty kůry.

 
     

Samotné větve jsem pak vyrobil tak, že jsem kleštěmi ustřihl konce některých větví a na jejich místo jsem vteřinovým lepidlem přilepil průmyslově vyráběné armatury stromů od firmy Woodland Scenics. Výsledný efekt byl více než uspokojující. Je pravda, že na těchto armaturách jsou viditelné otřepy, ale ty nejvíc viditelné jsem ořízl modelářským nožem a u těch zbývajících jsem věřil, že stejně nebudou pod "listím" vidět. Nebyly. Musel jsem však přijít na způsob, jak listí na strom přilepit a zdůraznit tím jeho mohutnost.  Zkoušel jsem různé materiály a stále jsem nebyl spokojen. Naštěstí jsem se o svých problémech zmínil snad před každým a máma mi poradila, abych použil vlákna z dámské punčochy a k lepení ať prý použiji lak na vlasy.
 

 
 
   
 
 

Moc jsem tomu nedůvěřoval, znáte sami, rada z nečekaných končin, kde o modelařině vědí snad jen to, že existuje. Jedním slovem nedůvěra, avšak výsledek opět předčil všechna má očekávání, fungovalo to! Strom opravdu zmohutněl a navíc jsem mohl s klidným svědomím lakovat až do pozdních večerních hodin bez obav z toho, že bych se pak musel udusit. To se však pak také ukázalo jako snad jediná nevýhoda, protože mi docela dlouho trvalo, než jsem se vůně z toho laku zbavil. Přesto musím říci, že kombinace laku na vlasy a nacupovaných vláken z dámské punčochy, které se prý navíc už moc nenosí, takže by neměl být problém nějakou zbytečnou sehnat, je prostě skvělá. Můžete použít vlákna Poly-Fiber, novinku od firmy Woodland Scenics/Noch, ale bude vás to stát mnohem více. Stejným způsobem jsem pak na strom aplikoval hrubé listí (opět od Woodland Scenics) a nakonec ještě jemné listí (molitanovou drť) znovu od stejné firmy.

Až úplně před samotným dokončením jsem si řekl, že bych mohl udělat strom poněkud tlustším. Podařilo se mi toho dosáhnout pomocí šlehaného tmelu OneTime, který jsem zakoupil v místní modelářské prodejně. Se tmelem se velmi dobře pracuje. Vytvrzený je po několika hodinách. Ze tmelu jsem vymodeloval kůru stromu. Bohužel jsem to udělal až ve chvíli, kdy se strom již zelenal listím. Strhávat se mi ho nechtělo, proto jsem kůru vymodeloval jen na viditelných místech. Tmel jsem barvil olejovými barvami (hnědá a siena pálená) silně naředěnými Sansodorem. Takto řídká barva má výhodu v tom, že se do tmelu vsákne a vy se tak nemusíte tolik bát oprýskání.
 


Na závěr musím konstatovat, že se mi strom velmi líbí. Budete-li stavět své stromy, musíte počítat s poměrně vysokými náklady. Tedy u toho prvního. Cenu všech součástí stromu, tedy drtě, armatury větví a použité tmely, bych odhadl asi na 1.500,- korun. Ovšem s tím, že jsem prakticky skoro nic nespotřeboval. Mám tedy pěkný strom, který výrazně oživil figurku a navíc mi zbylo velké množství materiálu pro další modely.
 

   

Martin Škořepa