Barvy Citadel


Barvy Citadel Colours byly původně vyvinuty pro hráče stolních her s miniaturami (Warhammer a Warhammer 40,000) společnosti Games Workshop (www.games-workshop.com). Jedná se o jedny z nejpoužívanějších barev.

Jsou to barvy akrylátové, (polo)matné a nutno podotknout, že velmi kvalitní. Já osobně tyto barvy používám skoro deset let a za celou dobu jsem nenašel žádný nedostatek, který by mě přinutil přejít k jiným barvám. Své poznatky se pokusím shrnout v tomto článku.


Barvy Citadel Colours (dále jen Citadel) jsou velmi vhodné pro detailní práci. Mezi jejich dobré vlastnosti patří dobrá kryvost. Toto platí zejména o tmavších odstínech. Pro barvy světlejší (žlutá, červená a jejich odstíny), je vhodné použít bílou jako podklad. Není to sice podmínkou, ale snížíte tak počet vrstev barvy a navíc sjednotíte povrch modelu. Pro tyto účely firma Games Workshop (dále jen GW) vyrábí podkladové spreje v několika základních odstínech (bílá, černá, zelená...). Pro běžné použití je nejlepší barva bílá. Pigment těchto sprejů je zcela vyhovující, přesto se však domnívám, že pro velké ploch\ (křídla letadel) a tam, kde chcete znázorňovat rozsáhlé kovové plochy, by se mohl jevit jako hrubý.

Víte-li však, že budete malovat více ploch nějakou barvou kovu (zbraně a zbroj figury), jednoznačně doporučuji barvu černou. Tohoto můžete docílit jak základním sprejem v barvě černé, nebo barvou černou (Chaos Black). Spreje mají tu výhodu, že na modelu netvoří tlusté vrstvy. Použijite-li tento sprej, může se vám při jeho aplikaci zdát, že je tomu právě naopak, ale vrstva barvy má tu výbornou vlastnost, že po zaschnutí (několik minut, důkladné proschnutí asi hodinu), se velmi zmenší (zeštíhlí). Navíc se jedná o spreje matné, v odstínu přesně odpovídajícím odstínům barev Citadel.

Vlastní barvy

Nejste-li figurkář, i pak jsou pro vás tyto barvy vhodné. Zcela jistě barvy základní. Není bez zajímavosti, že firma GW uvádí jako nejprodávanější odstín barvu černou (Chaos Black). Tato barva patří opravdu mezi nejlepší. Které jsem kdy viděl. Vyznačuje se perfektní kryvostí a snad se nebudete zlobit, když použiji výrok, že ?černá je opravdu černá?. V tomto případě totiž opravdu platí. Navíc barva zůstává černou i ve chvíli, kdy se silně naředí. Jediná věc, které naředěním dosáhnete, je jen dosažení transparentnosti. Odstín se nijak nezmění. Zde je třeba upozornit na nepříjemnost, která je všem akrylovým barvám společná. Rozdředíte-li totiž barvu velmi silně a následně jí zalejete do spár (například tmavé stíny), pak po odpaření látky, kterou jste použili pro naředění, dojde ke vzniku "mapy". Tedy nepravidelnému tvaru, který je ostře ohraničen naředěnou barvou, která se směrem do středu vytrácí. Jedná se tedy o jev naprosto nežádoucí. Dokud je ještě barva vlhká, dá se sice setřít, bohužel však většinou vždy zůstanou nějaké viditelné fragmenty, které působí velmi rušivě. Většinou pak nezbyde nic jiného, než takto postiženou plochu znovu přetřít. Těmto mapám se lze vyhnout tak, že model přestíkáme lesklým lakem (dají se snadno setřít. Popřípadě použijeme menší množství a jiné ředidlo než vodu.

Mezi další odstíny, které by mohly (měly) zajímat všechny modeláře, jsou barvy kovu. Zejména Mithril Silver (stříbrná, skoro chrom) a Chainmail (ocel), jsou také vynikajicí. Jak jsem napsal dříve, tyto barvy jen vyžadují podmalbu černou barvou. Uděláte-li to, dosáhnete stoprocentní kryvosti.

Barvy zlaté (Burnished a Shining Gold) vyžadují podmalbu barvou stříbrnou, protože jsou transparentní. Opět nemusíte žádnou podmalbu provádět, ale pak musíte počítat s tím, že nedosáhnete sytosti barevného odstínu, kterou pravděpodobně požadujete. Stejně to platí i pro ostatní barvy kovu, jejichž přehled najdete níže.

Zdá-li se někomu toto jako obtěžující vlastnost, musím nesouhlasit, protože se tak dá snad napodobit i setření, opotřebení barev, napodobovaného materiálu.

O kvalitě barev Citadel ostatně svědčí i to, že jsou citovány v zahraniční literatuře a také, že právě jako reakce na tuto řadu (Citadel) vzniklan konkurenční řada barev Vallejo, řada Game Color. V připojené tabulce můžete vidět i vzájemné porovnání. Nejen vzehledem k malé dostupnosti barev Vallejo (Model Color) si myslím, že barvy Citadel jsou jejich rovnocennou alternativou a v mnoha směrech i variantou lepší. Jak barvy Citadel vypadají, můžete vidět v mé galerii.

Výhody a nevýhody barev Citadel

Patříte-li do skupiny modelářů, kteří si příliš nelibují v zápachu ředidel, pak určitě jako klad ohodnotíte to, že barvy nijak nezapáchají. Dle výrobce jsou dokonce při požití i zdraví nezávadné. Tuto informaci ovšem nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Berte ji tedy za neověřenou. Prostě se mi ještě nestalo, že bych se omylem barvy napil.

O některých kladných vlastnostech barev Citadel jsem se již zmínil. Mezi velké klady řadím jednak jejich relativní šíři (v současné době asi 100 odstínů), jejich vzájemnou kompatibilitu při míchání. Navíc mám vyzkoušeno i jejich míchání s akrylovými barvami Tamiya. Jako klad vidím i to, že jsou plně ředitelné vodou, nepotřebujete tedy žádné speciální ředidlo. Výborné je, že v případě, že barva v kelímku začne houstnout, nic nebrání tomu do barvy pár kapek přidat a barva plní svou funkci dál. Mám několik barev, které používám již dlouhé roky a stále je ředím výše zmíněným způsobem a jejich kvalita zůstává stále stejná.

Mezi další klady bych také rozhodně zařadil zejména, již zmíněné, barvy kovu.

Za jednoznačný zápor bylo možné považovat balení barev. Na obrázku vidíte několik různých obalů.  Nejstarší ( na obrázku zcela vlevo) byly kelímky s šestiúhelníkovou podstavou. U nás byly k dostání v první polovině devadesátých let minulého století. Bohužel z nejasného důvodu se firma GW od tohoto balení odklonila a další řadu těchto barev začala balit do menších, opět šestiúhelníkových (na obrázku druhý zleva) kelímků. Tyto kelímky, respektive jejich šroubovací uzávěry, byly natolik úděsné, všeobecně kritizované, že je firma GW brzy nahradila dalšími. Kelímek zůstal stejný, jen došlo ke změně uzávěru (třetí zleva). Problém snad ani tak nebyl ve vlastním kelímku, ale právě ve vlastním uzávěru. Ten původní se totiž šrouboval. Pro většinu jiných obalů barev věc naprosto běžná a bezproblémová, pro barvy Citadel však naprostá zkáza. Barvy totiž vysychaly a víčko nešlo otevřít, což znamenalo praktickou nedostupnost k vlastnímu obsahu (barvy) kelímku. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jediná možnost, jak plastikový kelímek otevřít, byly kleště a hrubá síla. Přesto bylo potřeba opatrnosti, protože jinak mohlo dojít k prasknutí kelímku. Rady, že barvy se nesměly v kelímku míchat protřepáním a jiné, se naprosto míjely účinkem. Myslím, že problém nebyl v barvě jako takové, ale v samotném kelímku, respektive použitém plastiku. Naštěstí byly tyto nevhodné obaly nahrazeny obaly sice stejnými, ale s odlišným víčkem, které se velmi snadno otvíralo vyklapnutím (viz obrázek). Víčko se tedy vyklápí opět nahoru, navíc to jde velmi snadno. Tento způsob bych ohodnotil jako jednoznačně nejlepší. Přesto kupříkladu barvy Tamiya jsou lepší. Toto ovšem berte jako konstatování člověka pohodlného. V současné době byste neměli již předchozí nevhodné balení nikde sehnat. Stane-li se vám to (barvy se vyprodávaly se slevou), není nic ztraceno. Firma GW totiž přišla s velmi šikovnou novinkou, obaly Mixing Pot (viz obrázek). Jedná se vlastně jen o prázdný obal a vzhledem k tomu, že jinak zůstaly obaly zcela stejné, není nic jednoduššího než prostě vyměnit víčka. Obal Mixing Pot se dá také využít pro uchování vámi namíchaného odstínu. Předejdete tím problému, kdy potřebujete namíchat již dříve namíchaný odstín, jen už nevíte jak jste to tenkrát provedli. Při ceně obalu Mixing Pot (asi 20,- Kč) se mi tento obal jeví jako řešení ideální.

Udržování barev Citadel (a akrylových barev obecně)

Protože se jedná o barvy akrylové, nesmíme zapomínat na prostý fakt rychlého zasychání. Proto je nejlepší barvy nenechávat příliš dlouho otevřené. Stačí si odebrat trošku barvy někam na paletku a kelímek uzavřít. Ovšem vzhledem k tomu, že jsem s těmito barvami začal pracovat ještě v dobách, kdy jsem věděl o akrylových barvách jen, to, že nesmrdí, kelímek jsem nezavíral i několik desítek minut. Pracujete-li také tak, pak stačí před uzavřením barvu naředit několika kapkami ředidla. V případě barev Citadel je to jednodušší o to, že ředidlem je obyčejná voda. Snad jen doporučuji přidávat vodu pokojové teploty. Nemám totiž vyzkoušeno, jak se barvy budou chovat, budete-li je ředit ledem, což je také voda.

Dále je také dobré občas hadříkem vyčistit okolí víčka a víčko samotné, protože by jinak došlo k vytvoření vrstvy zaschlé barvy a tedy poté i k netěsnosti víčka a následnému vysychání barvy.

Také se bych rozhodně nedoporučoval skladovat barvy (nejen Citadel) dnem vzhůru. Mnohem lepší je nějaký týden nepoužívanou barvu jednoduše promíchat protřepáním, popřípadě kelímek otevřít a přidat kapku vody. Barva vám pak vydrží mnoho let.

Závěr

Barvy Citadel rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení. Svou kvalitou se barvám Vallejo minimálně opravdu vyrovnají. Barvy Citadel jsem nepoužíval ve stříkací pistoli. Není důvod, proč by to nemělo fungovat. Nakoupil jsem si však barvy Tamiya a zatím nemám důvod zkoušet cokoli jiného.
Barvy Citadel jsem však s úspěchem použil například při barvení technikou M.J.Villalby popsanou v článku od Pavla Škody. Jedná se vlastně o jednoduchou aplikaci barevných vrstev - tedy závěrečná patina - vycházející z teorie barev. Právě zde se uplatňuje transparentnost barev.

Převodní tabulka barev Citadel Colours a barev Vallejo.
Tabulka barev Citadel Colours, květen 2004.
Řada Vallejo Game Color  kat. č. Řada Vallejo Model Color (tzv. Vallejo na štětec) kat.č. Barva Řada Citadel Colours
 Skull White  1 Flat White 951   Skull White
 White Primer  2 Foundation White 919   Smelly Primer
 Pale Flesh  3 Light Flesh 928   Pallid Flesh*
 Elf Skintone 4 Basic Fleshtone    815   Elf Flesh
 Bald Moon Yellow  5 Lemon Yellow 925   Bad Moon Yellow
 Sun Blast Yellow  6 Deep Yellow 915   Sunburst Yellow
 Gold Yellow  7 Flat Yellow 953   Golden Yellow
 Orange Fire  8 Light Orange 911   Fiery Orange
 Hot Orange  9 Bright Orange 851   Blazing Orange
 Bloody Red  10 Orange Red 910   Blood Red
 Gory Red  11 Vermillion 909   Red Gore
 Scar Red  12 Red 926   Scab Red
 Squid Pink  13 Pink (odpovídá) 958   Tentacle Pink
 Warlord Purple  14 Magenta 945   Warlock Purple
 Hexed Lichen  15 Purple 959   Liche Purple
 Royal Purple  16 Royal Purple 810   Imperial Purple*
 Sick Blue  17 Violet (odpovídá) 960   Nauseating Blue*
 Stormy Blue  18 Blue 925   Storm Blue*
 Night Blue  19 Dark Blue 930   Midnight Blue
 Imperial Blue  20 Royal Blue 809   Regal Blue
 Magic Blue  21 Andrea Blue 841   Enchanted Blue
 Ultra Marine Blue  22 Ultramarine 839   Ultramarines Blue
 Electric Blue  23 Deep Sky Blue 844   Ice Blue
 Falcon Turquoise  24 Turquoise (odpovídá) 966   Hawk Turquoise
 Foul Green  25 Blue Green (odpovídá) 808   Vile Green*
 Jade Green  26 Light Turquoise 840   Jade Green*
 Scurf Green  27 Turquoise (odpovídá) 966   Scaly Green
 Dark Green  28 Deep Green 970   Dark Angels Green
 Sick Green  29 Emerald 838   Snot Green
 Goblin Green  30 Light Green 942   Goblin Green
 Camouflage Green  31 Olive Green 967   Camo Green
 Scorpy Green  32 Lime Green 827   Scorpion Green
 Livery Green  33 Yellow Green 954   Bilous Green*
 Bone White  34 Pale Sand 837   Bleached Bone
 Dead Flesh  35 Deck Tan 986   Rotting Flesh
 Bronze Flesh  36 Dark Flesh 927   Bronzed Flesh
 Filthy Brown  37 Medium Flesh 860   Vomit Brown
 Scrofulous Brown  38 Gold Brown 877   Leprous Brown*
 Plague Brown  39 Yellow Ochre 913   Bubonic Brown
 Cobra Leather  40 Tan Yellow 912   Snakebite Leather
 Dwarf Skin  41 Brown Rose 803   Dwarf Flesh
 Parasite Brown  42 Orange Brown 981   Vermin Brown
 Beasty Brown  43 Flat Earth 983   Bestial Brown
 Dark Fleshtone  44 Saddle Brown 940   Dark Flesh
 Charred Brown  45 German Black Brown 522   Scorched Brown
 Ghost Grey 46 Flat Aluminum 993   Ghostly Grey*
 Wolf Grey  47 Pale Greyblue 907   Space Wolves Grey
 Sombre Grey  48 Oxford Blue 807   Shadow Grey
 Stone Wall Grey  49 Light Grey 990   Fortress Grey
 Cold Grey  50 Neutral Grey 992   Codex Grey
 Chaos Black  51 Black 950   Chaos Black
 Mithril Silver  52 Silver 997   Mithril Silver
 Chain Mail  53 Natural Steel 864   Chainmail
 Gunmetal  54 Gunmetal Grey 863   Boltgun Metal
 Polished Gold  55 Gold 996   Burnished Gold
 Glorious Gold  56 Old Gold 878   Shining Gold
 Bright Bronze  57 Bronze 998   Dwarf Bronze
 Brassy Brass  58 Brass 801   Brazen Brass
 Hammered Copper  59 Copper 999   Beaten Copper*
 Tinny Tin  60 nevyrábí se ---   Tin Bitz

Pozn.: Barva označená hvězdičkou se již nevyrábí. Přesto je ještě možné je sehnat. Řada barev Citadel se však rozšiřuje, mění.  

Martin Škořepa