Police na modely s osvětelním



Jak mi pomalu přibývají modely, přestala dostačovat i kapacita mé vitrínky. Protože však bydlím v panelákovém 2 + 0, nemůžu si dovolit další kus nábytku. Rozhodl jsem se přidat další poličku do stávajícího bloku knihovny, kterou máme na chodbě a ve které jsem dosud modely měl.

Potíž byla v tom, že přidáním další poličky se prostor mezi policemi ještě více sníží a na modely bude o to hůře vidět. Zejména také proto, že jediné stropní světlo na chodbě není schopno dostatečně osvětlit vnitřek knihovny, která má hloubku polic 30 cm. Rozhodl jsem se tedy vnitřek té části knihovny, kde budou modely, osvětlit zářivkami.

Co bylo třeba zakoupit

  Především samozřejmě vhodné zářivky. Protože police mají šířku 81 cm, rozhodl jsem se pro 60 cm dlouhé, 14 W od firmy OPPLE. Cena jednohu kusu vyšla něco málo přes 300 Kč.
Dále jsem v Baumaxu koupil 4 latě 3 cm široké, které jsem namořil lihovým mořidlem do barvy knihovny a zalakoval lesklým lakem.
Pak bylo třeba pořídit spojovací materál - malé úhelníky na přichycení latěk ke spodní straně polic a vruty.
A nakonec trojlinku 0,75 na propojení zářivek, kolébkový přepínač a zástrčku do zásuvky. A samozřejmě tzv. "čokoládu" k propojení vodičů.

Sestavení
  Způsob zapojení zářivek do série (propojovací kabely byly později při realizaci přetnuty a prodlouženy klasickou trojlinkou).

Na každou lištu jsem připevnil jednu zářivku a pomocí čokolády nastavil vodiče.

 

Lišty se zářivkami jsem připevnil vruty ke spodní části polic a celek osadil do knihovny. Za zadní stěnou knihovny jsem opět pomocí čkolády propojil zářivky mezi sebou a k dolní zářivce připevnil vodič s přepínačem a zástrčkou. Přepínač jsem pak umístil na bok knihovny do výše cca 150 cm, aby byl pohodlně přístupný.

   

Rozsvícená vitrínka.


A pro srovnání bez osvětlení a s osvětlením:

 

Výsledný efekt mne příjemně překvapil a osvětlení funguje k mé plné spokojenosti.

Na závěr ještě dvě malá upozornění:

1. Zářivky s tak malým výkonem sice neprodukují velké množství tepla, avšak rozhodně nedoporučuji nechávat osvětlení dlouhodobě zapnuté kvůli možnému nárůstu teploty uvnitř vitrínky.

2. Ostré světlo uvnitř vitrínky umožní pozorovateli náležit vychutnat všechny detaily vystavených modelů, avšak také na modelech nemilosrdně odhalí jakoukoliv vadu :-)

Pavel Škoda